Ekonomi

Bayburt’ta Buğday Hasadı ve Öğütme İşlemleri

Bayburt’ta hasat edilen buğdaylar derelerde yıkanıp çeşitli aşamalardan geçirilerek değirmenlerde öğütülüyor.

Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan vatandaşlar, kışlık ihtiyaçları olan un ve bulgur için hazırlıklarını sürdürüyor. Çiftçiler, hasat edilen buğdayları önce derelerde yıkayıp güneşte kurutuyor, ardından da elekten geçirerek pişirmeye ve pişirmeye hazır hale getiriyor. Buğday çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra değirmenlerde öğütülerek un haline getirilir.

Hasat edilen buğdayları elek yardımıyla temizlediklerini belirten çiftçilerden Mehmet Aykut, “Rüzgarın da yardımıyla buğdayların arasındaki yabani otlar daha iyi temizleniyor. Buğdaylarımızın bir kısmını elek yardımıyla ayırıyoruz. İhtiyacımızı karşılamak için kalan kısmı değirmene alıp un haline getiriyoruz. Kış hazırlıkları yapıyoruz. İhtiyaç halinde “10-20 teneke kaynatıp bulgur yapıyoruz. Ayrıca tandır ekmeği yapmak için unu da hazır bulunduruyoruz” dedi.

Buğdayın önce yıkanıp, sonra kurutularak değirmene götürüldüğünü anlatan Aykut, “Değirmende buğdayın içindeki taşları ayırıyorlar. Unun yanı sıra bulgur da yapıyoruz. Buğday 2-3 günde bir işlemden geçiyor. Bu çalışmaları kışa hazırlık amacıyla yapıyoruz. Bu bizim bir geleneğimiz. “6 kişilik bir aileyiz, yani 30 teneke buğday bize yetiyor. Dışarıdan misafirlerimiz geldiğinde 50 teneke un bize yetmiyor. Tandır ekmeği daha lezzetli ve maliyeti daha düşüktür. Bunları göz önüne aldığımızda un tüketmek daha mantıklı oluyor.” dedi. – BAYBURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu